Navigacija
 
 
  Kontaktirajte nas
 
 
 
Edukacija
 
Beljenje zuba
 
Oduvek beli zubi I lep osmeh predstavljaju simbol lepote, tako da čežnja za istim datira jos iz 19. veka. Zahtevi za beljim I sjajnijim zubima su sve veći tako da estetska stomatologija zauzima primat nad funkcionalnom. Iz tih razloga svetske dentalne laboratorije su najviše otišle u usavršavanju sredstava za beljenje zuba. Postoji više tretmana odnosno tehnika beljenja zuba, ali sve u osnovi imaju korišćenje karbamid peroksid gela u različitim koncentracijama. Za koju tehniku se god opredelite bitno je da ima strogu kontrolu stomatologa. Danas gotovo da ne postoji stomatološka ordinacija koja ne koristi bar neku od tehnika beljenja zuba,a mi smo tu da vas sa osnovama istih upoznamo:‚
 
• Tehnika beljenja zuba u ordinaciji (In office bleaching)

Ova tehnika podrazumeva aplikaciju gela za izbeljivanje na zube u ordinaciji pri čemu se koriste izbeljivači visoke koncentracije u strogo kontrolisanim uslovima, sa zaštitom mekih tkiva i aktivacijom gela laserskim zrakom ili bez njega. Ova tehnika je kratkotrajna, u većini slučajeva dobijate blistavi osmeh nakon samo jednog tretmana.
 
 
• Tehnika kontrolisanog kućnog izbeljivanja zuba (home bleaching)

Ovo je procedura pri kojoj se pacijentu u ordinaciji nakon uzimanja otisaka vilica izrađuju udlage (tray-evi) za zube, koji služe kao nosači gela za izbeljivanje u kućnim uslovima. Ova procedura je veoma bezbedna i jednostavna jer se koriste gelovi za izbeljivanje slabije koncentracije renomiranih svetskih proizvođaca (Dentsply, Vivadent, Ultradent), koji ne oštećuju meka tkiva. Pacijent nakon kratkotrajne obuke u ordinaciji veoma lako sam izbeljuje svoje zube, noseći aplikacioni tray napunjen gelom tokom noći ili dana dolazeći na povremene kontrole kod stomatologa. Iako je ova tehnika relativno jednostavna i jeftinija od laserskog izbeljivanja rezultati nastupaju postepeno a za vreme izbeljivanja neophodna je apstinencija od pušenja i konzumiranja prebojenih materija (kafa, čaj, kola, crno vino itd.).
 
• VAŽNO - BELJENJE ZUBA NE OŠTEĆUJE ZUBNU STRUKTURU!

Kao neželjene pojave prilkom beljenja zuba treba navesti prolaznu osetljivost zuba na hladnoću koja se javlja kod 50% pacijenata. U tim slučajevima se savetuje pacijentu smanjenje ucestalosti nošenja aplikacionog tray-a (umesto svaku – svaku drugu noć), smanjenje koncentracije gela za izbeljivanje i tretiranje zuba preparatima koji smanjuju osetljivost zuba. Ova pojava je uvek prolaznog karaktera.

Nakon izbeljivanja i stabilizacije boje zuba ( nakon najmanje dve nedelje) treba zameniti sve vidljive plombe jer njihova boja više ne odgovara boji izbeljenih zuba. I
Mora se napomenuti da efekti beljenja nisu trajni da vrlo  zavise od navika pacjenata tj.konzumiranja kafe, cigareta, cajeva, crnog vina…
Avitalni zubi tzv. “mrtvi zubi”, su oni kojima je izvađen živac iz kanala korena. Vremenom takvi zubi menjaju boju i postaju primetno tamniji od okolnih “živih” zuba. Procedura izbeljivanja ovih zuba traje tokom više dana i u najvećem broju slučajeva moguće je povratiti zubu staru boju i stari sjaj.

Savremena stomatologija krupnim koracima ide napred. Pacijente dovodi do brojnih nedoumica, ali verujte i nas stomatologe. Nadamo se da ce ovaj tekst razjasniti neke od njh.
 
Skoro 50% ljudi se složilo da donosi sud o ljudima na osnovu njihovog osmeha
67% misli da osmeh utiče na samopouzdanje
58% se slaže da je osmeh upravo ono što prvo primete kod osobe pri upoznavanju
 
 
design by A.B. Yelnik O nama Usluge Edukacija Galerija Kontakt